Fredrik Larsson: Vad journalistik är

Hallands Nyheters journalist Fredrik Larsson, 40, berättar om vad som driver honom i sitt arbete och vem han är.

Granska, förklara, berätta. Svårare än så är det inte att förklara vad journalistik går ut på. Det är mina arbetsuppgifter på Hallands Nyheters redaktion i Varberg. Det är ett fantastiskt jobb. Under mina år som journalist har jag aldrig gått till redaktionen med tunga steg. Jag tror det har att göra med att jobbet innebär ständiga kontakter med människor. Det låter kanske lite klyschigt, men den ena dagen är faktiskt aldrig den andra lik.

Ibland befinner jag mig i kommunhuset för att ta reda på hur Varbergs kommun handskas med våra skattepengar. Det går att göra tack vare offentlighetsprincipen. När jag sitter där och går igenom kvitto efter kvitto brukar jag tänka att jag gör det för er skull. För vem som helst har möjlighet att ta reda på hur myndigheter använder vår gemensamma kassa. Men i stället för att ni ska göra det, kära läsare, så ser jag mig som er förlängda arm i maktens korridorer, vilket också ger mig extra styrka att gräva vidare om någon försöker stoppa mig.

Om det visar sig att skattemedel använts på ett ovarsamt eller oväntat sätt går jag förstås vidare med det. Någon ställs till svars. Det innebär att hårda frågor måste ställas. När? Var? Hur? Varför? Att se företeelser med kritiska ögon är något som man snabbt lär sig som journalist. När jag skriver artiklar är det med utgångspunkten att verkligheten ska beskrivas som den är. Allt som berättas ska vara sant. För både journalist och tidning är trovärdigheten det allra viktigaste. Det är den jag lever på och som ger mig mat på bordet.

Jag blev fast anställd i Varberg 2009. Jag har ställt en del kritiska frågor till makthavare, både inom kommun och näringsliv, genom åren. De flesta respekterar frågorna, är vänliga och hjälpsamma, men långt ifrån alla. För en sak ska ni veta. I jobbet som journalist blir man både omtyckt och avskydd.
Om det inte finns personer som tycker illa om dig som journalist har du inte gjort ditt jobb tillräckligt bra, så brukar jag tänka, när någon försöker ge sig på mig som budbärare.

Nyheter! Visst är det ett härligt ord. När någon avslöjar något spännande som skakar om och berör så går min hjärna på högvarv. Då kan det ibland vara svårt att komma hem i tid för att arbetet blir så intressant. Hör gärna av er med tips till mig. När jag inte är på jobbet lever jag ett stillsamt familjeliv med min sambo Sofia och våra barn på fyra och två år. Vi bor i Falkenberg. På fritiden prioriterar jag att vara med barnen så mycket som möjligt. Men en och annan fotbollsmatch hinner jag med att titta på.

 

Fredrik Larsson, journalist HN
Fredrik.larsson@hn.se

Alla erbjudanden

Redaktionen tipsar

2017-01-16T10:52:04+00:00